Ahogy már az egyik előző bejegyzésemben is olvashattad, a WordPress mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen felépíthessük és elindíthassuk weboldalunkat, blogunkat. Ha ezzel már megvagy, de még tanácstalan vagy, hogyan is tovább, az alábbi WordPress tippek segítséget fognak nyújtani Neked, hogy mit és hol találsz a WordPress-szed vezérlőpultján.

Wordpress tippek Ismerkedj a vezérlőpulttal

WordPress Tippek: Ismerekedj meg a vezérlőpulttal

Bejelentkezés után először is egy összefoglaló oldalt látsz, amely egy átfogó nézeted ad az egész weboldaladról. Ezen túl ha bármilyen változtatást szeretnél végezni az oldaladon, a bal oldali menü megfelelő részére kell navigálnod.

Wordpress vezérlőpult
WordPress vezérlőpult

Oldalak és Bejegyzések

Szánj időt arra, hogy végignézed, melyik menüpontban mit tudsz módosítani, hol tudsz új oldalt, új bejegyzést hozzáadni illetve a már meglévőket módosítani (erről is találsz egy leírást már a fentebb linkelt bejegyzésemben).

Média

Nézd át a Média menüpontot is, ez az a hely, ahol média elemeket (képeket, videókat, dokumentumokat) tudsz feltölteni. Ha még csak most kezded a blogolást a WordPresseden, akkor ez a felület még egyelőre üres lesz.

Hozzászólás menüpont

Itt találhatod azon hozzászólások listáját, amelyet a látogatóid a blogodon hagynak. Természetesen, ha a WordPress oldalad még vadiúj, itt egyedül csak a telepítéssel érkező minta hozzászólást fogod látni, amit nyugodtan törölhetsz is (csak kattints a Lombtárba helyezés linkre).

Megjelenés menüpont

Wordpress Vezérlőpult - Megjelenés menüpont
WordPress Vezérlőpult – Megjelenés menüpont


Ez az a hely, ahol a WordPress sablonok és a weboldal megjelenéséhez kapcsolódó dolgok beállítása történik.
A WordPress telepítő tartalmaz néhány alapsablont (melyet üzleti weboldalakhoz egyáltalán nem ajánlok), illetve ha Te vagy a webdesignered már töltöttetek fel saját vagy vásárolt témát, az is itt fog megjelenni.
A neten rengeteg jobb és rosszabb minőségű WordPress weboldal sablont találhatsz, de én inkább azt ajánlom, mindenkppen fektess egy saját sablon fejlesztésébe, ami igazán a te cégedre és célcsoportodra lesz szabva és a Te igényeidet fogja maximálisan kielégíteni – ezzel biztosan nem kell majd kompromisszumot kötnöd, ellentétben az ingyenesen elérhető, tucatsablonokkal. (Itt találod az Amistyle folyamatosan bővülő sablonkínálatát, melyhez teljes körű személyreszabási és beállítási szolgáltatásokat is kapsz – sőt magával a WordPress telepítéssel sem kell bajlódnod, a komplett szolgáltatás részét képezi ez is).

 

A Testreszabás almenü alatt tudod módosítani, beállítani azokat a megjelenési lehetőségeket, amelyeket az aktívált sablontémád tartalmaz – a widgetek, menük, a fejléc, a logó vagy a háttér is mind elérhetők mind a Megjelenés, mind a Testreszabás opción belül.

A Szerkesztő az a része a Vezérlőpultnak, ahol a sablon stíluslapjai és a programkódokat tartalmazó fájlok találhatók. Ez az a rész, amelynek megfelelő háttértudás és tapasztalat nélkül nem ajánlom a szerkesztését, az ugyanis könnyen a weboldal összeomlásához, működésképtlelenségéhez vezethet.

 

Bővítmények

WordPress Vezérlőpult - Bővítmények
WordPress Vezérlőpult – Bővítmények

A Bővítmények olyan kiegészítő programok, melyekkel újabb funkciókat és lehetőségeket adhatsz a WordPress-hez.

A Honlapkészítés lépésről-lépésre bejegyzésben szintén találsz további információkat a pluginek telepítéséről és működéséről.

 

Felhasználók

Ha rajtad kívül további munkatársaid is dolgozni fognak a weboldaladon, akkor ebben a menüpontban további felhasználóknak is biztosíthatsz hozzáférést, akik különféle szintű jogkörökkel rendelkezhetnek (a Tiédhez hasonló adminisztrátori jogtól a csak szerkesztői jogkörig több lehetőséged is van).

 

Eszközök menüpont

Ebben a részben további beállítások végezhetők, melyet főként akkor fogsz leginkább használni, ha már több funkció, plugin lesz telepítve a WordPress-edbe, és ezek további beállítási lehetőséget fognak igényelni.

 

Beállítások

WordPress Vezérlőpult - Beállítások
WordPress Vezérlőpult – Beállítások

A Beállítások menüpont tartalma szintén függ attól, hogy milyen Bővítmények kerültek már aktiválásra a weboldaladon. De az alapvető elemek a bal oldali képen láthatók.

Az Általános beállításokban tudod szerkeszteni az oldalad nevét, egysoros leírását, URL-jét, az admin email címedet, a honlap nyelvét, időzónáját.
Az Írás menüpont alatt pedig az alapértelmezett kategóriát és a blog formátumát tudood beállítani.
Az Olvasás részben tudod megadni, hogyan nézzen ki a kezdőlapod (a legutolsó bejegyzéseket mutassa vagy inkább egy statikus oldalt), hány bejegyzés szerepeljen egy oldalon és hogy egy bejegyzésből mekkora részt mutasson meg.
A Beállítások menüpont következő szekciója a Beszélgetés, itt tudod megadni a hozzászólásokkal kapcsolatos beállításokat.
A Média ponton belül tudod meghatározni a Média könyvtárban hozzáadott képek dimenzióit.
És végül, a Közvetlen hivatkozások menüpont alatt tudod beállítani a blogbejegyzéseid linkstruktúráját, melynek majd a keresőoptimalizálási beállításoknál lesz jelentősége.
Ezeken az alap lehetőségeken kívül szintén találhatsz majd a későbbiekben további beállítási opciókat, melyek a telepített bővítményekhez kapcsolódnak.

Remélem, a fenti WordPress tippek adtak Neked egy kis áttekintést arra vonatkozóan, hogyan tudsz eligazodni a weboldalad vezérlőpultján. Ha segítségre van szükséged honlapod elkészítésével és beállításával kapcsolatban, keress bátran a kapocslati űrlapon keresztül, szívesen segítek.

Wordpress Tippek: Ismerkedj a vezérlőpulttal
 

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük